Til tillitsvalgte og fagorganiserte i fagforeninger og klubber, styret og medlemmer av utvalgene i LO i Trondheim
Invitasjon til seminar lørdag 2. november 2019
FRA LOVLYDIGHET TIL MER AKSJON OG ARBEIDERKOLLEKTIVET OG KAMPEN FOR HELE, FASTE STILLINGER
Bakgrunn for seminaret. Styret i LO i Trondheim har vedtatt i aktivitetsplan for 2019 – 2020 å arrangere seminaret «Fra legalisme til mer aksjon og arbeiderkollektivet og kampen for hele, faste stillinger». Seminaret arrangeres i samarbeid med ungdomsutvalget og politisk utvalg i LO i Trondheim. Seminaret arrangeres med bakgrunn i de seinere års endring i styrkeforholdet i arbeidslivet til fordel for bedriftseierne. Dette øker behovet for å få økt kunnskap om og vilje og evne til å ta i bruk de ulike kampmidlene som fagbevegelsen i historisk sammenheng har utviklet – streik, sympatistreik, blokade, boikott, obstruksjon, sabotasje og kooperasjon – i kampen mot bemanningsbransjen og for hele og faste stillinger.
Tidspunkt og sted for seminaret er lørdag 2. november 2019, fra kl. 10.00 – 18.00 i lokalene til Fagforbundet Trondheim i Folkets Hus i Trondheim, inngang C, 3. etasje.
Påmelding til seminaret. Vi ber om en påmelding innen fredag 25. oktober 2019 til post@loitrondheim.no
Aktuelle deltakere vil være tillitsvalgte og fagorganiserte i fagforeningene og klubbene, styret og medlemmer av utvalgene i LO i Trondheim. Det er et mål å få med totalt 30 deltakere.
Seminarets innhold og innledere. Seminaret blir inndelt i følgende temaer:
Harald Berntsen, historiker og forfatter.
- Fagbevegelsens historie og ideologi – kort om historien bak samfunnet vi har i dag.
- Fagbevegelsen og forholdet til lover og avtaler, den norske arbeidslivsmodellen, og til bæreren av modellen, den sosialdemokratiske retninga i arbeiderbevegelsen.
- Gjennomgang av hva de ulike faglige kampmidlene innebærer.
- Erfaringene med og betydningen av å bruke ulike faglige kampmidler, i historisk perspektiv og frem til i dag.
Joachim Espe, leder av Fellesforbundet avd. 605 Rørleggernes Forening
- Hvordan bygge allianser og faglig kraft for å gjennomføre politiske aksjoner for faste ansettelser og mot bemanningsbransjen? Erfaringer fra gjennomførte aksjoner i 2017, 2018 og 2019. Hva er det viktigste andre kan lære av disse aksjonene?
- Hva har skjedd i forholdet mellom partene, Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening, etter at de nye bestemmelsene om innleie i Arbeidsmiljøloven trådte i kraft 1. januar 2019?
- Hvordan føre kampen for forbud av bemanningsbransjen videre?
Eystein Garberg, leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag
- Hvordan lykkes i å føre en streik for tariffavtale frem til seier? Erfaringer fra 36 dagers streik i 2016 for tariffavtale i KABA MøllerUndahl.
Anniken van Marion, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet Trondheim innen Helse og velferd.
- Hva er situasjonen i Trondheim kommune mhp. faste ansettelser?
- Er toppa bemanning med alterneringsplikt for ansatte en god strategi i kampen for hele, faste stillinger?
Kari Kristensen, tillitsvalgt Fellesforbundet avd. 250 Hotell, restaurant og reiseliv (HRR)
- Hva bør fagbevegelsen gjøre for å komme på talefot med unge mennesker i «utypiske yrker» med stor grad av løsarbeid, slik at de organiserer seg og engasjerer seg i fagforeningsarbeid?
Terje Skog, tidl. leder av Heismontørenes Fagfor. / leder av EL&IT Forb. Distrikt Oslo-Akershus
- Hva begrenser fagbevegelsens muligheter for å bruke faglige kampmidler i dag, og hva bør gjøres for å oppheve disse begrensningene? Analyse av hvorfor ikke flere aksjonerer i dagens arbeidsliv?
Hanne Lise Fahsing, leder av LO i Namsos og Omegn, kan dessverre ikke delta, men hun vil oversende en kort rapport om:
- Hva er situasjonen i Namsos kommune og i andre kommuner i Namdalen mhp. faste ansettelser?
- Hva gjøres for å stanse bruk av løsarbeid i disse kommunene?
- Arbeidsmiljølovens § 14-4 a. Rett til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid. Erfaringer med anvendelse av denne bestemmelsen for å oppnå hele, faste stillinger?
- Arbeidsmiljølovens § 14-9 Midlertidig ansettelse, sjette ledd. Erfaringer med anvendelse av denne bestemmelsen for å oppnå hele, faste stillinger?
Til hvert tema blir det åpnet for spørsmål og kommentarer.
Forberedelser til seminaret.
- LO i Trondheim har anskaffet et nytrykk av boka «Tilbake til start?», en pamflett om norsk arbeiderbevegelse 1907 – 2007. Noen fagforeninger har også anskaffet denne boka. De som vil delta og som ikke har boka, melder tilbake til oss slik at dere kan låne denne. Noe av innholdet i boka bør leses på forhånd av deltakerne. Harald Berntsen har foreslått som lesning på forhånd i Tilbake til start?: Sidene 1-86, 130-134, 143-160 og 170-261.
- Artikkelen «Historia om Hovedavtalen – fagbevegelsens svøpe», av mangeårig tillitsvalgt innen EL & IT Forbundet og Heismontørenes Fagforening Terje Skog, anbefales lest og vil bli utsendt til deltakerne i god tid før seminaret.
- Artikkelserien «Tvers gjennom lov til seier» av Harald Berntsen, anbefales lest og vil bli utsendt til deltakerne i god tid før seminaret.
Matservering. Det vil bli servert kaffe / te, frukt og kjeks i pauser. Det vil også bli servert lunsj i form av catering.
Informasjon om seminaret.
- Vegard Tillerflaten, leder av LO i Trondheims ungdomsutvalg (tlf. 930 95 567)
- Ingjald Gaare, leder av politisk utvalg LO i Trondheim (tlf. 932 01 243)
- Svein Åge Samuelsen, nestleder / sekretær LO i Trondheim (tlf. 917 41 820)
- John-Peder Denstad, leder LO i Trondheim (tlf. 995 14 216)
Seminaret er gratis. Ta kontakt om du lurer på noe.
Påmelding til seminaret. Vi ber om påmelding innen fredag 25. oktober 2019 til post@loitrondheim.no