Høring – endringer i regelverk etter alkohol- og serveringsloven i Trondheim kommune – uttalelse fra LO i Trondheim 29.01.20
————————————————————————————————————————————-
LO i Trondheim mener følgende tre punkter må inntas i skjenke- og åpningstidsforskriften og i retningslinjer for tildeling av kommunale salgs- og skjenkebevillinger:
- Skjenketida opprettholdes til kl. 02.00.
- Det er en forutsetning for å få skjenkebevilling at utestedet skal ha kurs i ansvarlig vertskap, og at sertifisering skal kreves ved skjenkekontroll.
- Det innføres krav om allmenngjort minstelønn innenfor restaurantbransjen i retningslinjene til skjenkebevilling.
————————————————————————————————————————————-
Vi viser til e-post 19.12.19 fra Skjenkesaker Eierskapsenheten skjenkesaker.eierskap@trondheim.kommune.no vedrørende Høring – endringer i regelverk etter alkohol- og serveringslov i Trondheim kommune, vedlagt gjeldende regler: Forskrift om åpningstider for serveringssteder og om salgs- og skjenketider for alkoholholdig drikk m.v. for Trondheim kommune (skjenke- og åpningstidsforskriften) og Retningslinjer for tildeling av kommunale salgs- og skjenkebevillinger.
Vår høringsuttalelse oversendes innen fristen 31.01.20.
Bakgrunn for saken:
Formannskapet i Trondheim kommune vedtok i møte 17.12.2019, sak 296/19, å sende høringsnotat ut på høring. Alle salgs- og skjenkebevillinger i Trondheim kommune og Klæbu kommune utløper 30. september 2020, og skal da fornyes.
I forbindelse med ny bevillingsperiode skal lokalt regelverk etter alkohol- og serveringslov for nye Trondheim kommune revideres og vedtas. Administrasjonen i Trondheim og Klæbu har samarbeidet, og kommet til at man tar utgangspunkt i forskrift og retningslinjer for Trondheim kommune ved utarbeidelse av nytt regelverk.
Gjeldende regler er Forskrift om åpningstider for serveringssteder og om salgs- og skjenketider for alkoholholdig drikk m.v. for Trondheim kommune (skjenke- og åpningstidsforskriften); Retningslinjer for tildeling av kommunale salgs- og skjenkebevillinger.
LO i Trondheims kommentarer:
LO i Trondheim mener følgende tre punkter må inntas i skjenke- og åpningstidsforskriften og i retningslinjer for tildeling av kommunale salgs- og skjenkebevillinger:
- Skjenketida opprettholdes til kl. 02.00.
- Det er en forutsetning for å få skjenkebevilling er at utestedet skal ha kurs i ansvarlig vertskap, og at sertifisering skal kreves ved skjenkekontroll.
- Det innføres krav om allmenngjort minstelønn innenfor restaurantbransjen i retningslinjene til skjenkebevilling.
Vedrørende skjenketid: Vi ser av flere utspill fra aktører i bransjen at de ønsker å utvide skjenketida igjen til 0300. Men effekten av redusert åpningstid med færre voldsepisoder og forhøyet livskvalitet for de ansatte i bransjen er det ingen tvil om.
Utvidelse av nattåpningstider gir økt risiko for helseskader på arbeiderne. Arbeidsmedisinske eksperter er klare i sine anbefalinger: Unngå eller reduser bruk av nattarbeid der det er mulig. Dette mener vi er et vektig argument når lokalpolitikere skal vurdere nattåpningstider. Vår rolle er faktisk å være tydelig på at arbeidsfolks interesser og kroppens biologiske rammebetingelser skal respekteres. Vi jobber for at arbeidsfolk skal kunne ha en arbeidstid å leve med. Tidligere klubbleder ved Britannia Hotell, Kirsten Renå Bolognesi har uttalt: «Den timen de ansatte får ved å stenge en time tidligere, betyr veldig mye.» Tidligere leder av Fellesforbundet avd. 250 HRR Enrique Mora, har uttalt: «Helsa til våre medlemmer og alle de som jobber i utelivsbransjen er viktig for oss. Statens arbeidsmiljøinstitutt har konkludert at nattarbeid gir søvnforstyrrelser, økt ulykkesrisiko, nedsatt funksjon / yteevne, økt risiko for hjerte- karsykdommer og psykiske plager. I tillegg økt risiko for mage-tarmplager, muskel-skjelettplager, enkelte kreftformer, spontanabort, for tidlig fødsel og nedsatt fruktbarhet.»
Vi legger også til grunn for en aktiv næringspolitikk at norsk næringsliv og arbeiderne skal ha stabile rammevilkår. Forutsigbarhet og stabile rammevilkår gir økt mulighet for investeringer og lokalisering av virksomheter. Fagbevegelsen arbeider for å sikre bransjen gode og forutsigbare rammevilkår, samt sørge for at det settes krav til de som etablerer seg. Videre arbeides det for å fjerne kriminalitet og snusk i bransjen og for å innføre sanksjonsmuligheter overfor bedrifter og myndigheter som ikke følger opp lov- og regelverk. I Trondheim inngikk fagforbundet for de hotell- og restaurantansatte for ca. 15 år i prosjektet «Ansvarlig vertskap», med følgende samarbeidspartnere: Kommunen, politiet, bransjen, Reiselivsbedriftenes Landsforening, daværende Hotell- og Restaurantarbeiderforbund (HRAF), Sosial- og helsedirektoratet og Midt Norsk Kompetansesenter. Man ønsker en by som er trygg og trivelig å ferdes i. Vi ønsker en bransje hvor hovedfokus settes på seriøsitet.
For fagbevegelsen er normalarbeidsdagen kl. 7 – 17 et viktig prinsipp som grunnlag for å fastsette arbeidstid. Arbeidsmiljøloven og de ulike overenskomster åpner for nødvendige avvik. Ansatte i utelivsbransjen arbeider på ubekvemme tidspunkt av døgnet og skal ha kompensert for dette ved kvelds-, natt- og helgetillegg. HRAF streiket i 33 dager for dette i 2002. I tillegg mener vi det er viktig å lytte til arbeidsmedisinsk ekspertise. Fagbevegelsen ønsker med andre ord at hensynet til de ansattes arbeids- og helsemessige forhold skal være hovedfaktorer når rammer for utelivets organisering diskuteres og vedtas av myndighetene.
Vedrørende ansvarlig vertskap:
Vi etterlyser strengere krav til de som skal etablere seg og drive i bransjen. Vi vil ha en seriøs næring. Ofte møter vi arbeidskjøpere / daglig ledere som har veldig liten eller ingen erfaring i fra bransjen. Dette fører ofte til alt fra konflikter med arbeidstaker til skatteunndragelser.
Vi vil at drivere i bransjen skal ha fagutdanning i næringa, og at de som skjenker alkohol skal sertifiseres gjennom videreføring av kurset Ansvarlig vertskap som politiet holder i regi av helsedepartementet samt at under skjenkekontroll skal det kreves at minst en ansatt med slik sertifisering er til stede.
Bystyret behandlet 26.05.2016, Sak: 55/16 Tittel: Fornyelse av salgs- og skjenkebevillinger 2016-2020 Endring av forskrift og retningslinjer, og vedtok:
1. Bystyret vedtar endringer i Forskrift om åpningstider for serveringssteder og om salgs- og skjenketider for alkoholholdig drikk m.v. for Trondheim kommune slik de fremkommer av vedlagte regelspeil.
……….
6. Ansvarlig vertskap opprettholdes.
7. Rådmannen bes fremme en egen sak om innføring av e-læringsprogram som vilkår for å inneha en bevilling. ………..
11. Rådmannen bes komme tilbake til bystyret med en sak innen våren 2018 som redegjør for erfaringene med nytt nasjonalt prikktildelingssystem og vurderer kontrollbehovet.
Fra saksframlegget: Fellesforbundet uttaler at Ansvarlig vertskap er et viktig bidrag til å få fokus på skjenkebestemmelsene, at opplæringen bør bli obligatorisk for ansatte som skal skjenke i bar eller restaurant, og at det bør avlegges en avsluttende eksamen.
På bakgrunn av de tydelige tilbakemeldingene om at Ansvarlig vertskapskurset fremdeles er ønsket, og anses å være en viktig møteplass for kompetanseheving og dialog, anbefaler rådmannen at kommunen fortsatt skal bidra til å gjennomføre kursene i samarbeid med politiet.
Innføring av et vilkår om gjennomført Ansvarlig vertskapskurs og/eller e-læringskurs for noen eller alle som arbeider ved et skjenkested reiser en rekke spørsmål, herunder i hvor stor grad skjenkestedene kan pålegges dette uten at vilkåret blir uforholdsmessig tyngende. Rådmannen vil komme tilbake med en egen politisk om eventuell innføring av obligatorisk kurs og/eller elæringsprogram.
Vennlig hilsen
———————————- ————————————
John-Peder Denstad Svein Åge Samuelsen leder 1. nestleder / sekretær