Vedrørende anbud 2019 i kollektivtrafikken – Spisepauser må avholdes på depot eller andre større fellesarealer – ingen spisepauser på hvilebuer.
Følgende uttalelse ble enstemmig vedtatt i LO i Trondheims representantskap 29.11.16:
Representantskapet i LO i Trondheim støtter bussjåførenes tillitsvalgte i deres arbeid for å sikre at spisepauser må avholdes på depot eller andre større fellesarealer. Representantskapet har forståelse for at bussjåførene og deres fagforeninger bruker nødvendige virkemidler for å oppnå dette.
Representantskapet i LO i Trondheim er kjent med at det nå foregår en prosess i regi av AtB med å utarbeide formuleringer i kontraktene for nye anbudsperioder fra 2019 i Sør-Trøndelag. Bussjåførenes fagforeninger innen kollektivtrafikken har utarbeidet 40 krav til kontaktenes innhold som omhandler sosiale og andre forhold, førermiljø / kjøretøy, depot og hvilebuer.
Praksis med å avvikle spisepauser på hvilebuene er usosialt og dårlig for arbeidsmiljø og samhold. Bussjåførene sitter ofte alene og spiser sin mat. Dette mener representantskapet i LO i Trondheim er en uakseptabel praksis som ikke er i samsvar med Arbeidsmiljølovens bestemmelser, hvor det er nedfelt viktige ”humanistiske” verdier som personlig læring og utvikling, frihet, skaperglede og sosialt fellesskap.
Arbeidsmiljøloven
Arbeidsmiljølovens § 4.2 stiller krav til tilrettelegging, medvirkning og utvikling. Loven fastslår at i utformingen av den enkeltes arbeidssituasjon skal det legges til rette for at ansatte gis mulighet for faglig og personlig utvikling gjennom sitt arbeid. Det betyr at arbeidsplassen bør utvikles til en viktig læringsarena. I en slik sammenheng vil bl. a spisepauser på hvilebuer være en vesentlig dårligere løsning enn den viktige både faglige og sosiale betydning som samværet på en bedriftskantine har.
Arbeidsmiljølovens § 4.3 stiller krav til det psykososiale arbeidsmiljøet. Loven fastslår at arbeidet skal søkes utformet slik at det gir mulighet for kontakt og kommunikasjon med andre ansatte i virksomheten. Hensikten er å forebygge arbeidsmiljøproblemer knyttet til isolasjon i arbeidet. Det kan sies at bedriftene har en aktivitetsplikt for å forhindre isolasjon gjennom måten arbeidet er organisert på. I en slik sammenheng vil spisepauser på hvilebuer være en vesentlig dårligere løsning enn den viktige sosiale betydning som samværet på en bedriftskantine har.
Vennlig hilsen
—————————— ———————————
John-Peder Denstad Svein Åge Samuelsen /s/
leder 1. nestleder / sekretær